-->

Credo Verséneklő Együttes

FőoldalTagokBarangolóLemezekHírekKépTárVideoTekaElérhetőségek

 

1950. augusztus 4.- én születtem Ungváron. Az iskolával Eszenyben ismerkedtem, 

második osztály Salamon, harmadik Szalóka, negyedik Cservona, ötödik Csap, hatodik Ungvár. Szüleim tanítók voltak és nem jószántukból vándoroltunk. Az Ungvári Zalka Máté (magyar tannyelvű) Középiskolában (ma Dayka Gábor Középiskola) szerzett érettségi ('67) után elvégeztem az Ungvári Rádióműszerészi Szakközépiskolát 1968-ban. Majd két év katonaság következet 1969-71 (Luga, Szentpétervártól 101 km-re – Abovján / Örményország).

1973- ban kerültem az ungvári Magyar Melódiák együttesbe, annak ellenére, hogy a zenét csak autodidakta módon műveltem. Ezután több filharmónia könnyűzenei együttesében dolgoztam mint szabadúszó zenész ( Uralszk, Karaganda,(Kazahsztán), Orel (Oroszország), Petrozavodszk (Karélia), Magadán stb.).

1976-ban elunva a turnékat könnyűzenei együttest alapítottam már idehaza Ungváron (Többnyire a vendéglátóiparban, az Ungvári Filharmóniában és/vagy az Ungvári Ukrán Zenés Drámai Színházban tevékenykedtünk váltakozó sikerrel). És feleségül vettem az őrdalmai Dudka Ljubov Mihajlovnát... (1976. december 4.)

1977. október 26-án megszületett Ivettka, vagyis Ivett, ahogy ma szólítják.

A 80-as évek elején ismerkedtem meg a József Attila Irodalmi Stúdió tagjaival és mutattam be első versmegzenésítési kísérleteimet, minek "következményeként" rendszeres résztvevője lettem az író-olvasó találkozóknak. (Öcsémmel, Istvánnal, később unokatestvérünkkel, Attilával alapítottuk meg az Ivaskovics Triót)

 1983. július 11-én megszületett Alica, vagyis Alíz.

 1984-ben a művelődési főosztály unszolására (határozat jött hogy hivatásos zenész nem lehet senki bumázska nélkül) beiratkoztam a Drohobicsi Zeneművészeti Tanodába (Ucsiliscse) karvezetési szakára, ahol1989-ben diplomáztam, a tanárok nem kis örömére (néhány évvel később – egy turné alkalmával - a drohobicsi színház aulájában, a városban tanuló hírességeket felvonultató festmények között találkoztam a portrémmal…)

 1988-ban Dinnyés József híres magyarországi dalszerző segítségével először jártam kisegyüttesemmel (Ivaskovics Trió - Ivaskovics József, Ivaskovics István és Ivaskovics Attila) Magyarországon, ami megrázó és egyben felemelő élménynek, egy új látásmód, életfelfogás kezdetének bizonyult... A Trió felbomlott.

A megzenésített versekből álló harminc perces műsorunkat az Ungvári TV 1985 tavaszán rögzítette. (Rohály Gyula )

1990 - az Ungvári Ukrán Zenés Drámai Színház felkérésére együttest alapítottam, az évadnyitó és záró műsorok, a musicalok, rockoperák  lebonyolításához, közben önálló előadásokkal jártuk a turné hatáskörébe tartozó városokat. A sikeres együttműködést egy meggondolatlan lépésem törte meg, Galícia városaiban a jelenlegi ukrán himnuszt énekeltük, ami akkoriban még tiltott nóta volt…

"Hála" ennek lehetőségem volt Turóczi Ágival ismét magyar nyelvű műsort készíteni a kárpátaljai magyar falvak kiszolgálására (mivel megbízhatatlanok lettünk Ukrajna városaiba - a Kárpátokon túlra - többé nem engedtek, igaz az állásunkat megtarthattuk volna... A színház igazgatósága mindössze egy levelet kért a KMKSZ-től, hogy Kárpátalja magyarságának szüksége van magyar együttesre a színház keretében. Az akkori vezérkar, pontosabban Tóth Mihály alelnök elutasította a kérvényünket: "Mihez kezdjünk pacsirtákkal?" indokkal.?!?), egyetlenegy koncertünk volt a Nagydobronyi Középiskolában… (  Néhány dalt rögzített az ungvári TV – és jött a kupon – a “játékpénz”.)

Az 1991-i sajtótörvényt lapalapítással ünnepeltük meg. Így születet meg kezdeményezésemre a Tárogató független, szatirikus magyar nyelvű lap, a kárpátaljai magyarság első független sajtóorgánuma; rá egy évre pedig a Bóbita-füzetek gyermek és ifjúsági magazin. Jelentettem meg Kárpátalja első szamizdat kiadványát: M. Takács Lajos Résnyire tárt ajtók című kötetét...

1992 - az Ungvári Ukrán Zenés Drámai Színház felkérésére zenét írtam a Varázskesztyű című mesejátékhoz. Tudtommal a musicalt a mai napig sikerrel játsszák, pedig a megbízást véletlenül kaptam, az új igazgató összetévesztett valakivel, vagy egyszerűen rehabilitálni akarta a magyar "ukrán nacionalistát?"…

1992 decemberében helyettesítést vállaltam az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában. Aránylag gyorsan és nagyon könnyen alakult meg az első Kárpátaljai magyar gyermekdalszínház, akkor és ott próbáltam ki az első kórusműveimet, az első daljátékomat, és vezettem be fiatal barátaimat (állítólag az iskola rémeit gyűjtöttem magam köré) a TV és Rádió stúdiók varázslatos világába. Az 1992 -ban felvett karácsonyi műsorunk, valamint az1993-ban felvett Fekete Gyula A tolvaj kuli és a hét nagy úr megzenésített változatát (mesemusical) bemutatta az ungvári TV. A helyettesítési idő lejártával, helység hiányában (eleinte a katolikus templom, később a református templom fogadta be lelkes csapatunknak) fel kellett adnom a zenés "gyermekszínházat". Közben, egy véletlen folytán,  sikerült részt vennem a Kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet Nemzetközi Kodály Szeminárium Továbbképző Tanfolyamán, és rájönnöm, hogy mindaz amiről azt hittem jó – nem jó…

 1994-ben hosszú vívódás után vállaltam munkát az Ungvári Közművelődési Tanoda Magyar Tagozatán, ahol a négy év tanulmányi idő alatt zenetanárok, könyvtárosok, népművelők, karvezetők, néptáncosok, esztrád zenészek (könnyűzene), népzenészek képzése folyik. Öt évig voltam a testület tagja, amit csak azért nem bánok, mert nagyon sok tehetséges fiatallal találkoztam az évek során (annak ellenére, hogy az intézményt tulajdonképpen a kulturális főosztály a saját holdudvarának találta ki a hivatalos magyar kultúra kitalálásának/torzításának érdekében és csak a hatalom feltétel nélküli kiszolgálóinak, a többnyire megbízható, "nagyszerű" múlttal rendelkező tanároknak - jóval a nyugdíj korhatár fölött - volt/van melegágya).

 1995-ben Lőrincz Erika, Togyeriska Hajnalka valamint Nagy Sarolta (Az "ucsi" diákjai) unszolására kezdtük el ismét énekelni a megzenésített verseket, eleinte mint Ivaskovics József és a Trió néven, később Dinnyés Jóska javaslatára vettük fel - tartottuk meg -, a Credo nevet. Többnyire Magyarországon léptünk fel, elvétve idehaza... Jótékonysági koncerteken...:

1996 novemberében a Petőfi Csarnokban, és

1997 nyarán a TV 2 által rendezet Magyar Kultúra Alapítvány Székházában.

1998-ban felléptünk a Budapest Sportcsarnokban az árvízkárosultakért rendezet jótékonysági koncerten.

1997 tavaszán első helyezettjei lettünk a Pécsi Verséneklők IV. Országos Fesztiváljának.

Az általam megzenésített versekből álló műsort bemutattuk a Székesfehérvári Dalostalálkozón, felléptünk: Nagykanizsán, Tiszaújvárosban, Szombathelyen, a Gyulai Várszínházban, a Kaláka Folkfesztiválon, a sárvári Nádasdy Várkastélyban, Bécsben, Lendván, Zentán, Körmenden, Szentgotthárdon, Sárváron, Kazincbarcikán, Sárospatakon, Técsőn, Aknaszlatinán, Rahón és Beregszászon is... stb.

 1991-ben jelent meg kazetta a miskolci Kárpátalja Alapítvány támogatásával (Mankovits Tamás elnök), csekély példányszámban, Kárpátaljai költők megzenésített versei címmel, Túróczi Ági és Lenik Éva közreműködésével, a felvétel az Ungvári Rádió Magyar Adások Főszerkesztőségében készült, hangmérnök Prófusz József  volt. (Abban az időben ismerkedtem a szintetizátorok világával, és kísérleteztem min színházi akármicsoda…)

1996 -  a Van Green Home Stúdióban rögzítettünk néhány dalt (hangmérnök Vengrin Artúr - Csap), és 1997-ben sikerült Ez hát a hon... címen kazettán megjelentetni a budapesti Nimród Népe Alapítvány támogatásával (Balogh Péter, Koós-Hutas Mária).

Házi stúdiómban készült:

1999 - Maradok - CD (Credo együttes)
Imre herceg – rockopera. Ősbemutató: 2000. augusztus 20.
Vallomás- rockoratórium Dupka György verseire- CD
(2002 )

2003 - Énekek éneke - CD (Ungvári Református Ifjúsági Énekegyüttes)

2004 - Valahol örökké -  CD (Credo együttes)

2004 - Szent Karácsony eljött - CD, Gyöngykaláris énekegyüttes (Kisgejőci Görög Katolikus Kórusiskola)

2005 - Új hálaének - CD (Ungvári Református Ifjúsági Énekegyüttes)

2005 - Ivaskovics Trió 1985-1988, az Ungvári TV felvételei alapján 

2005 - És leszek Szégyen - CD (Credo együttes)

2005 - Hit, remény, szeretet - CD (Kisgejőci Kórusiskola Gyöngykaláris énekegyüttese)

2006 - Indián ének - CD (Credo együttes)

2006 - Áldalak búval, vigalommal - CD (Varga Katica szólólemeze) 

2006 - Csöndes estéli zsoltár - CD (Credo együttes: válogatás 1996-2006 istenes dalaiból)

2006 - Karácsonyi fohász - CD (Varga Katica - Ivaskovics József) 

2007 - Mindig velem, Uram - CD (Csákány Marianna szólólemeze)

2007Te vagy a fény - CD (Ungvári Református Ifjúsági Kórus)

2007 - Életem Jézus - CD (Varga Katica szólólemeze)

2008 - Himnusz a csúcsokon - CD (Credo együttes)

2008 - Bonyhádi koncert - dupla lemez CD (Credo együttes)

 Eddig megjelent köteteim (megzenésített versek):

Álmodozó - Barak László felvidéki költő megzenésített gyermekversei, Jankovics Marika rajzai (1992);
Tavaszváró - kárpátaljai költők megzenésített versei, társszerző Tóth Lajos festőművész - Intermix Kiadó,
1993.
Ének két hangra - kárpátaljai költők megzenésített versei, társszerző Tóth Lajos festőművész  - Tárogató Lap- és Könyvszerkesztőség, 1994.
Rigók, rügyek, ibolyák - gyermekdalok, kórusok  - Tárogató Lap- és Könyvszerkesztőség, 1996.
Ének a porban - megzenésített versek, társszerző Tóth Lajos festőművész  - Tárogató Lap- és Könyvszerkesztőség, 1999.
Vallomás - Dupka György megzenésített versei - Intermix Kiadó, 2002.
Gyertyaláng - megzenésített versek, kórusok, társszerző Tóth Lajos festőművész, multimédiás CD melléklettel
-Credo Alapítvány,
2002.

Indián ének - megzenésített versek, kórusok, Magyar-latin mise stb.  - Intermix Kiadó-Credo Alapítvány, 2006

Aranyág - megzenésített gyermekversek - Intermix Kiadó-Credo Alapítvány,  2007.
 

A  számítógépes kottaszerkesztését és kiadását az általam vezetett Tárogató Kiadó később a Credo Alapítvány vállalta magára (vagyis én)...
 

Alapítója vagyok a KMKSZ-nek, a Kárpátaljai Magyar Dalversenynek (ma már túl vagyunk a X.-en) és a popzenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító Tárogató Poptábornak (Nevicke és Latorca-part, Csap)...

Nagy biztatás, és talán valahol a tevékenységem igazolását szolgálta életem meghatározó "sikerélménye": felvételt nyertem a Magyar Újságírók Közösségébe (1996),  Magyar Zeneszerzők Egyesületébe (1997), és az Ukrán Újságírók Szövetségébe (2001) – hogy ott mit keresek?...

1998. februárban a kisgejőci görög katolikus egyház felkérésére (Ambrus József parókus) kórusiskolát alapítottam 20 gyerekkel, működésére létrehoztuk a Credo Alapítványt, aminek a mai napig elnöke (és egyszemélyes mindenese vagyok. (Támogatást sem az ukrán-, sem a magyar hatalmasságoktól, sem a helyi (magyar) érdekvédelmi szervezetektől nem kapunk.)

2003-ban az Együtt c irodalmi folyóirat művészeti szerkesztésébe kontárkodtam bele, de inkább csak a kivitelezésében - tördelés, nyomdai előkészítés - veszek részt.

Sokáig voltam még az (Hit, remény, szeretet...) - barátságunk a mai napig rendületlen...

Sokat tanultam tőlük, sajnos hagytam magam elcsábítani: 2004-ben Dupka valahogy belopott az új/régi ungvári Drugeth Gimnáziumba mint nemtudommit...  (A gyerekek nagyon aranyosak itt is, és nem igaz, hogy a városiak nem akarnak semmit.... és lehetőség volt hogy a Duhnovics Társaság tulajdonában lévő Bródi Művelődési Központ-nak kinevezett helyiségben foglalkozzunk (szólisták, kórus és néptánc), de hirtelen lakatra zárták és punk-tum..., hangszereink bánják, meg mi is... talán...) Egy búcsúkirándulás Nagymarosra és doszvidanyijá...

2006 augusztusában Bartók Béla-emlékdíjat kaptunk (Bartók Béla születésének 125. évfordulója tiszteletére, Budapest-Herend, 2006. március 25. - Dr. Gubcsi Lajos, Magyar Művészetért Kuratóriuma és Dr. Simon Attila, Herendi Porcelánmanifaktúra Rt. sk. - Ivaskovics együttes...))

2007-ben állást/fél kaptam a járási kultúrházban mint művészeti vezető... 2008-ban gyorsan ki is rúgtak...

2008. október 4-én (Szeged) tagja lettem a Dél-alföldi 56-os Vitézi Rendnek. 

További információ: www.credo.def.hu

 

Credo 1995-2007